Persoonlijk Zwanger

Zwanger: week 18 tot 21, mini voetballer, diabetes en de 20 weken echo!

IMG_0123

IMG_0123Jeetje, wat gaat de tijd snel. Het is echt waar wat ze zeggen: als je eenmaal weet wat het wordt, gaat de tijd veel vlugger. Naar mijn idee heb ik vorige week nog een update geschreven tot en met week 18, maar we zijn nu alweer drie hele weken verder. Hoe gaat het nu?

De baby

Het allerbelangrijkste is natuurlijk hoe het met de baby gaat, hoe hij zich ontwikkelt. Nou, hij doet het perfect! Hij is nu ongeveer 27 centimeter en hij weegt ongeveer 380 gram. Dat betekent dus dat hij qua lengte al over de helft is en dat voel ik ook! Hij heeft minder ruimte in de baarmoeder en zet zich af en toe lekker af met zijn voetjes en handjes. Een geweldig gevoel. Qua gewicht zal hij nog tien keer zo zwaar worden ongeveer.

Verder voel ik mijn zoontje steeds vaker, steeds meer en steeds harder. Mark heeft hem ook al gevoeld, maar heeft nog niet echt uitgesproken bewegingen waargenomen zeg maar. Als hij zijn hand op mijn buik legt, dan voelt hij wel wat beweging, maar dat is nog zo subtiel dat het niet echt als baby voelt. Voor mij is dat heel anders. Als ik hem door mijn buik heen voel, voel ik hem ook in mijn buik. Voor mij is de ervaring dan nog leuker. (as we speak voel ik hem gezellig trappelen!)

De buik

Die groeit. En hoe! Even het verschil tussen bijna 19 weken en 21 weken.

IMG_4183

19 weken…

IMG_0125

21 weken

Ik zie echt behoorlijk veel verschil. Bij 19 weken leek mijn buik weer af te lopen vlak boven mijn navel, maar nu lijkt mijn hele buik wel in beslag genomen te zijn door baarmoeder en baby. Het shirt heb ik trouwens gekregen van Digitransfer. Er staan voetjes met hartjes op en de tekst ‘Baby inside!’. Super schattig.

20 weken echo!

IMG_4180

3D foto van ons zoontje. Zie je zijn gezichtje? Hij heeft zijn knietjes opgetrokken, zijn kinnetje op zijn borst en één armpje (rechts op de foto) langs zijn hoofdje. Zie je dat schattige neusje? En hij kijkt een beetje ernstig, hihi!

De 20 weken echo was helemaal goed! We hebben een half uurtje naar onze zoon kunnen kijken. De echoscopiste, een andere dan met de geslachtsbepalende echo, zag ook meteen al dat het een jongetje was. Gelukkig maar! Ik had het heel gek gevonden als het toch ineens een meisje zou zijn geweest, dat lijkt me mentaal een hele omschakeling.

Het allerbelangrijkste aan deze echo was natuurlijk de medische check. Ik was best zenuwachtig van te voren, maar toen ze eenmaal ons kindje in beeld had, viel dat eigenlijk wel weg. Tijdens vorige echo’s zag de echoscopiste ook al niks geks en tijdens deze echo zag alles er ook gewoon weer ‘perfect’ uit, zoals ze zelf zei. Ons kindje heeft op het oog geen afwijkingen. Het is geen garantie voor een gezond kind natuurlijk, maar een hoop medische kwalen is wel al uitgesloten. Fijn! Tot slot kregen we nog een 3D foto ‘cadeau’.

Kwaaltjes?

Tja, ik heb wel last van typische zwangerschapskwaaltjes, maar het belangrijkste vind ik dat ik er mentaal niet onder lijd. De enige kwaal waar ik me af en toe echt zorgen om maak, is de pijn in mijn onderrug. Ik ben best wel bang voor bekkeninstabiliteit, omdat ik bij een collega zie hoe lang dat nog een nasleep kan hebben. Soms sta ik op van de bank en dan sta ik gewoon letterlijk vast. Dan kan ik geen been meer verzetten. Als ik dan wat met mijn heupen beweeg of mijn spieren voorzichtig aanspan, dan gaat het wel weer, maar ik maak me daar echt wel zorgen om.

Zwangerschapsdiabetes

Ik schreef laatst al over het feit dat er zwangerschapsdiabetes bij mij was geconstateerd. Tot nu toe lijkt dat allemaal goed te gaan! Toen ik bijna 19 weken zwanger was, moest ik naar het ziekenhuis waar ik een afspraak had met de diëtiste en de diabetesverpleegkundige. Volgens de diëtiste had ik een prima eetpatroon en kon ik dit gewoon voortzetten. De diabetesverpleegkundige leerde mij prikken. Ik moest drie dagen, vier keer per dag mijn suikerwaarde prikken: ‘s ochtends nuchter (voordat ik dus ook maar iets eet of drink), na het ontbijt, na de lunch en na het avondeten.

IMG_4268

Gevuld speculaas en caramel latte machiato… Evengoed niet gezond, maar ik hoef het niet te laten vanwege suikers. Gelukkig maar!

Na die drie dagen meten moest ik de waardes mailen naar de diabetesverpleegkundige. De waardes bleven prachtig laag, soms zelfs té laag. Volgens de diabetesverpleegkundige waren mijn waardes zo goed, dat ik nog maar één keer per week een dag moet meten.

Zin in de rest!

Ik heb echt heel erg veel zin in de rest van mijn zwangerschap. Het wordt alleen maar leuker nu. Mijn buik groeit lekker door, mijn zoontje is gezond, ik voel hem heel vaak bewegen en dat wordt natuurlijk alleen nog maar meer. Enerzijds zeggen mijn vriend en ik heel vaak tegen elkaar dat we die 19 laatste weken wel vooruit willen spoelen, want we zijn zó benieuwd naar hem! Maar anderzijds wil ik ook zoveel mogelijk van de komende weken genieten. Het is echt heel erg bijzonder om zwanger te zijn, vind ik.

Ging bij jou de tijd ook sneller nadat je wist of je een jongetje of een meisje zou krijgen? En heb je misschien ervaring met bekkeninstabiliteit? 

In deze update heb ik een shirt aan dat ik heb gekregen van een bedrijf (Digitransfer).

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Nicole

  Wat een fijne update zeg! Wat vliegt de tijd dan he en je buik.. Wauw hij is inderdaad gegroeid!
  Ik vond het hier juist erg langzaam gaan daarna maar ik werkte tot 24 weken en daarna zat ik opeens thuis. Wist niet wat ik met mezelf aan moest!

  20 oktober 2015 at 07:49
  • Reply Milou

   Oh ja dat snap ik wel! Zeker als je thuis komt te zitten door ziekte en dus niks kan, dan lijkt het me helemaal vervelend! Dan duren die 16 weken wel lang…

   20 oktober 2015 at 09:15
 • Reply Bibiane

  Hoe dichter je bij het einde komt, hoe trager het gaat… Ik heb bekkeninstabiliteit gehad. Is helemaal geen pretje. Heb er nu soms nog last van om eerlijk te zijn….

  22 oktober 2015 at 21:24
  • Reply Milou

   Precies! Mijn collega heeft er ook nog een jaar last van gehad. Hoe merkte jij dat het begon?

   22 oktober 2015 at 22:07

  Leave a Reply