Persoonlijk

Hoe bereid ik mij goed voor op een zwangerschap?

g_davitamon-compleet-mama

Dat ik graag jong moeder wil worden, is inmiddels geen geheim meer. Ik spreek er veel over met moeders en bijna-moeders: “Hoe is dat nou? Zwanger raken en zwanger zijn op jonge leeftijd?” Ik ben een klein beetje een controlfreak en ik houd van plannen. Als er iets niet te plannen is, dan ik het wel een zwangerschap. Gelukkig zijn er wel wat voorbereidingstips, die ervoor zorgen dat ik toch íets kan “sturen”, of die mij in ieder geval dat gevoel geven. Voordat ik die tips ga noemen: het is absoluut niet mijn bedoeling hiermee moeders te kwetsen, die aan onderstaande voorbereidingstips niks hebben gehad voordat ze zwanger raakten. Iedere moeder (to be) doet het goed op haar eigen manier! Dat gezegd hebbende, hieronder zet ik op een rijtje welke voorbereidingstips ik bij elkaar heb weten te sprokkelen. 

Slik ruim (minimaal 4 weken) van te voren foliumzuur.

Ik denk dat de meeste vrouwen dit wel weten. Slik minimaal 4 weken voor jullie gaan ‘proberen’ foliumzuur, het liefst aangevuld met Vitamine D en Omega 3-6. Ik gebruik zelf de Mama-vitamines van Davitamon. Het zijn wel grote pillen, dus ik wil eigenlijk overstappen op een ander type pil.

Zorg ervoor dat je geen hormonale anti-conceptie gebruikt en wacht het liefst nog een paar goede cycli af.

Het is nog niet duidelijk welk effect de anti-conceptiepil op een foetus heeft, maar als je toch gaat stoppen met de pil omdat je zwanger wilt worden, stop dan ruim van te voren. Het is namelijk ook erg fijn om een goede cyclus te hebben, zodat je een beetje de tekenen van je vruchtbare dagen kunt ontdekken en zodat je weet wanneer je ongesteld zou moeten worden.

Drink (het liefst allebei) geen alcohol meer, gebruik geen drugs en stop met roken.

Nou vertel ik je heel eerlijk, als het mijn red party week is, drink ik gewoon wijn hoor! Dan weet ik toch dat ik niet zwanger ben, dus dan kan het best. Wij gebruiken sowieso geen drugs, dus dat ik voor ons niet van toepassing. Ik rook niet en Mark is onlangs gestopt met roken. Hij houdt het goed vol, mijn complimenten! Het schijnt dat dit van invloed is op, eh… “zijn bijdrage”. 😉

Zorg ervoor dat je een gezonde leefstijl hebt en een gezond gewicht.

Nu weet jij waarschijnlijk wel dat ik al een tijdje op dieet ben. Woensdagavond was ik bij de diëtiste en met haar heb ik mijn opbouwplan besproken. Ik ben gestopt met mijn dieet en ik zit nu in de opbouwfase. Ook heb ik geen dusdanig hoog gewicht meer, dat dit extra risico geeft bij een eventuele zwangerschap. Voor je kindje én voor jezelf is het natuurlijk het beste als je een gezond voedingspatroon hebt en voldoende vitaminen en mineralen in je lijf hebt.

Vaccinaties.

Ik weet dat ik vroeger de waterpokken heb gehad. Zo niet, dan was het in mijn geval handig geweest mij daar nog tegen in te laten enten. Dat wordt geadviseerd als je met risicogroepen werkt, zoals met jonge kinderen, of als je in de gezondheidszorg werkt. De meeste meiden van mijn leeftijd zijn vroeger ingeënt tegen de rode hond. Zo niet, dan is het verstandig om minimaal 4 weken vóór je gaat proberen zwanger te raken, die vaccinatie alsnog te halen.

Erfelijke ziektes.

Ga na of er in jouw familie, of in de familie van je partner, erfelijke ziektes zijn die van invloed kunnen zijn op je zwangerschap of je kindje. Het wordt aangeraden om daar dan eerst een gesprek over te hebben met je huisarts of een verloskundige, zodat de risico’s in kaart gebracht kunnen worden. Bij ons zijn er geen erfelijke ziektes in onze families die een risico vormen voor de zwangerschap of een kindje.

Laat het ‘zwanger worden’ je relatie niet in de weg staan! (Tip van Nesrin, Kimberley en Odile)

Probeer je niet téveel te focussen op het zwanger worden. Er is niets zo ‘libidoverlagend’ als seks op commando. Heb seks omdat je dat leuk vindt en omdat je daar zin in hebt, ook buiten de vruchtbare periode om.

En verder is het een kwestie van veel liefde, veel geduld en veel geluk…

Voor een jong stel ligt de kans om zwanger te worden per cyclus zo rond de 18%. Verder raakt 45% binnen drie maanden zwanger, 70% binnen 6 maanden, 83% binnen 9 maanden en 90% binnen een jaar. Ik begrijp heel goed dat als jij tot die laatste 10% behoort die niet binnen een jaar zwanger raakt, dit artikel misschien kwetsend voor je is. Mijn excuses daarvoor!

 Bronnen: www.voedingscentrum.nl, www.sensitest.nl, Werkboek en handboek Sensiplan, 
 www.thuisarts.nl en www.24baby.nl

Ben jij al moeder (to-be) en heb jij voorbereidingstips die hier nog niet tussen stonden? Laat het mij snel weten! Dan zet ik ze er nog bij (met vermelding van naam). Ik zou graag van dit artikel een zo compleet mogelijk artikel willen maken, zodat iedere want-to-be-mommy hier wat aan heeft.

Volg Thuis bij Milou via FacebookInstagramTwitter, en Bloglovin’

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply zomersproetje

  Heej Milou, ik zie dat je mijn tip (die ik je al eerder gaf) over de pil er bij hebt staan, helemaal goed! Je hebt de belangrijkste dingen zo wel bij elkaar staan. Heb geen toevoegingen ;-), ja inderdaad dat je vooral geduld en geluk moet hebben. x

  20 februari 2015 at 10:53
  • Reply Milou

   Ja klopt! Maar daar was ik ten tijde van dat artikel allang mee gestopt om die reden en andere redenen. Ik ben al drie jaar niet meer aan de hormonale anti-conceptie, wegens mijn overtuiging wat voor een troep dat is voor het vrouwenlichaam, maar ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen en ik wil niemand mijn mening opleggen, dus daar ga ik verder op mijn blog niet over preken ofzo, haha! Als je wilt weten wat ik dan wel doe aan anti-conceptie kun je me natuurlijk mailen.

   20 februari 2015 at 11:39
 • Reply Nesrin

  Fijn zulke tips en vergeet niet dat je je niet te veel met zwanger worden bezig houdt. Blijf je ding lekker doen! Heb sommige vriendinnen echt verdrietig gezien elke maand als het geen succes was voor een lange periode.

  20 februari 2015 at 18:50
 • Reply Kimberley

  Vooral gewoon seks hebben. Niet alleen seks hebben om een kindje te krijgen. Dat is mijn grootste tip. Hartstikke leuk ook 😉 Haha.

  20 februari 2015 at 20:03
 • Reply Odile

  Goede tips! Ik denk dat het ook heel belangrijk is om er niet te gestresst mee bezig te zijn. Sommige vrouwen maken zich zorgen als ze bijvoorbeeld na een halfjaar nog niet zwanger zijn. Natuurlijk heb je het liefste dat het meteen raak is, maar als het wat langer duurt, is dat eigenlijk helemaal niet zo ongewoon.

  21 februari 2015 at 00:36
 • Reply Milou

  oh ja dat is een goede om te onthouden! Op commando sex hebben is denk ik niet heel bevorderlijk voor de relatie!

  21 februari 2015 at 17:22
 • Reply Dineke

  Volgens mij kan ik je vast ook nog wel wat advies geven :) Mijn eerste kwam toen ik achttien was, we waren niet erg voorzichtig geweest en ja dan kan zoiets gebeuren. Nu wilden we het wel graag plannen dus we hebben bewust gewacht tot we er allebei aan toe waren. Dat weet je snel genoeg, die kriebels komen gewoon en op een gegeven moment is je verlangen zo sterk dat je er niet omheen kan. En dan begint het. Het is heel belangrijk om je eigen cyclus goed te leren kennen. Ik stopte met de pil in september, begon met het slakken van zwangerschapsvitamines en kocht een pak ovulatietesten. Zo kwam ik erachter dat ik mijn eisprong netjes op dag 14 had en op dag 24 vaak al ongesteld werd. Een korte luteale fase dus. Op Internet veel goede verhalen gelezen over tarwekiemolie, dit schijnt de innesteling van een eventueel bevruchte eicel te bevorderen en je cyclus wat langer te maken zodat het eitje voldoende tijd heeft om in te nestelen. Dus die ook gaan slikken. Door drukte in oktober alleen op dag 13 en 14 seks gehad, en tadaaa zwanger! Echt van 2 keer per maand dus. It’s all about timing :) hoop dat je wat aan mijn tips hebt en als je nog iets vragen wilt hoor ik dat graag!

  22 februari 2015 at 00:16
  • Reply Milou

   Dank je wel voor je lieve reactie! Ik heb je een mail gestuurd.

   23 februari 2015 at 12:05
 • Reply Bibiane

  Je mag mijn comment verwijderen als je hem te plat vindt, maar mijn gynaecoloog zei altijd: veel seks! Niet alleen wanneer je denkt vruchtbaar te zijn dus, maar ook niet elke dag :) en idd, er niet teveel aan denken.
  En bij wanhoop denk je maar aan mij. Ik had 5% kans om natuurlijk zwanger te worden. En ik nam de pil…. De natuur vindt soms gewoon zijn weg

  26 februari 2015 at 08:21
  • Reply Milou

   Haha nee hoor, niet te plat. Vind dat we niet te moeilijk moeten doen over waar de kindjes vandaan komen toch?

   1 maart 2015 at 16:17
 • Reply Bibiane

  Oh en een tip voor die pillen: kruidvat vitaal zwanger (kruidvat heeft ook gewoon foliumzuur tabletten), aangevuld met omega 3 pillen. Is VEEL goedkoper (je slikt wil een pilletje meer). In veel zwangerschapspillen zit geen omega 3 trouwens

  26 februari 2015 at 08:24
  • Reply Milou

   Oh goede tip! Daar ga ik nog eens naar kijken, die van Davitamon zijn inderdaad megaduur en nu bijna op.

   1 maart 2015 at 16:16

  Leave a Reply