Persoonlijk Zwanger

Aankomen in gewicht tijdens de zwangerschap. Mijn ervaring tot nu toe.

24 weken zwanger. Nog steeds met overgewicht, maar tot nu toe groeit alleen mijn buik.

Bijna iedere vrouw vindt het eng denk ik: aankomen tijdens de zwangerschap. Bij veel vrouwen is het gewicht al een heikel puntje. Wanneer je aankomt tijdens je zwangerschap, zonder dat je daar wat tegen mag en kunt doen, voelt dat voor veel vrouwen best eng. Voor mij in ieder geval wel. 

Wanneer je mij al even volgt, heb je waarschijnlijk mijn wekelijkse ‘weegdag-artikel’ wel eens voorbij zien komen. Op mijn blog schreef ik destijds van mij af. Het was mijn zoveelste dieetpoging. Bij mijn laatste dieetpoging belandde ik in het ziekenhuis met een alvleesklierontsteking en dus wilde ik het dit keer uiteraard veilig onder begeleiding van een diëtiste doen.

Het afgelopen jaar in een notendop.

Ik wilde 22 kilo afvallen, dat lukte niet, het ging bij mij erg langzaam en na 12 kilo vond ik het wel mooi geweest. Mijn wens was zwanger te raken en daar wilde ik niet langer meer mee wachten. Diëten tijdens de periode dat je zwanger probeert te worden is niet verstandig. Bovendien had ik met 12 kilo minder op de weegschaal al een behoorlijke mijlpaal bereikt: wanneer ik zwanger zou raken, zou mijn gewicht geen enkel verhoogd gezondheidsrisico meer betekenen voor mij of mijn kindje.

Ik raakte snel zwanger en na zes weken begon bij mij de hevige misselijkheid. Tot die misselijkheid weg was, viel ik twee kilo af. Gelukkig vormde dat volgens de verloskundige geen risico voor mijn kindje: ik had nog genoeg reserves. Toen ik eenmaal niet meer misselijk was, zat die twee kilo er wel snel weer aan. Daarmee werd ik ook meteen een stuk alerter. Wat nou als dat snelle aankomen zo voort zou zetten? Achteraf gezien denk ik dat het vooral vocht was wat ik kwijt geraakt ben met overgeven, want nadat ik die twee kilo weer terug had, ging het aankomen heel langzaam.

Advies.

Tijdens het diëten heb ik ook over een eventuele zwangerschap gesproken met mijn diëtiste. Zij raadde mij aan er niet teveel aandacht aan te besteden tijdens mijn zwangerschap, mocht ik zwanger raken. Ik moest mij volgens haar vooral focussen op gezond en gevarieerd eten. Daarnaast vertelde ze mij dat ik tijdens de zwangerschap zo’n 300-500 kcal meer mocht gaan eten, maar dat ik deze uiteraard wel gezond in moest vullen.

Uiteraard gelden er wel marges waar tussen je idealiter zou moet zitten qua kilo’s aankomen in de zwangerschap. Wat meer of minder is natuurlijk niet erg, maar wanneer je snel weer op je oude gewicht wilt zitten na de zwangerschap, is het raadzaam om wel tussen de marges proberen te blijven door gezond te eten. (Bron: Voedingscentrum.) Nou hoor ik van andere moeders dat het in de praktijk wel een beetje anders werkt. Zo zijn er moeders die heel veel aankwamen, maar het ook weer snel kwijt waren, omdat het bijvoorbeeld veel vocht was. Wanneer je je zorgen maakt, zal je verloskundige je nog altijd wel kunnen vertellen of het goed gaat of niet. Maar voor mij werkte deze theorie wel prettig. Het gaf mij enigszins het gevoel dat ik er nog wel controle over had.

Mijn Diëtiste liet me ook de curve van het UZ Leuven zien, welke ik nu probeer aan te houden. Het UZ in Leuven heeft verschillende curves voor verschillende gewichtsklassen. Zo mag je, uiteraard, meer aankomen tijdens de zwangerschap wanneer je een gezond gewicht hebt, dan wanneer je overgewicht of zelfs obesitas hebt. Ik val in de derde categorie: overgewicht, maar niet ‘ernstig’, geen obesitas. Mij wordt, door het UZ in Leuven, aangeraden 7 tot 11,5 kilo aan te komen. Ook deze theorie, deze curve, gaf mij veel rust. Ik ben gek op cijfertjes en ik vind het prettig om bij te houden of ik goed bezig ben of niet.

Hoe pas ik dit toe in de praktijk?

Het aankomen valt mij allemaal erg mee. Ik zit heel netjes een halve kilo tot een kilo onder de gemiddelde lijn. Tot nu toe ben ik zes kilo aangekomen en daar ben ik tevreden over. Ik hoef er niet eens veel voor te doen of te laten. Ik kan normaal eten en ik kan gewoon toegeven aan mijn ‘cravings’ (Ik heb zo’n hekel aan dat woord! Weet iemand er een alternatief voor?), zonder dat terug te zien op de weegschaal. Ik zit nu netjes een halve kilo onder het gemiddelde (groene) lijntje van het UZ in Leuven. Kom ik daar boven? Tja, dan spreek ik mijzelf even streng toe en vervang ik de chocoladeletter door een bakje komkommer en tomaat. (Ik weet niet of dat werkt bij een zwangere, maar het gaat even om het idee.)

IMG_4461

Ik ben benieuwd hoe mijn blauwe lijntje straks eindigt. Ik hoop dat de teller straks op +10 kilo staat. Misschien vind je me obsessief, misschien ben ik dat ook wel. Maar feit blijft dat ik nu eenmaal overgewicht heb en dat mijn gewicht iets is dat ik goed in de gaten moet blijven houden, gezien mijn gezondheid én vooral die van mijn kindje. Wanneer ik veel aankom is dat natuurlijk ook niet bevordelijk voor mijn zwangerschapsdiabetes, hoewel mijn overgewicht daarvan niet de aanleiding is.

Anyway, ik hoop dat andere zwangeren wat hebben aan mijn ervaring. Ik heb echt het idee dat de voorlichting die ik heb gehad en het nu in kaart brengen van mijn gewicht, mij helpt het aankomen in toom te houden. Ik weet waar ik het voor doe en dat motiveert.

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Daniëlle

  Wat fijn dat je diëtist zo met je meedenkt en je nu een houvast hebt. Bij mij ging het juist helemaal de andere kant op. Ik moest (en wilde) juist ‘veel’ aankomen tijdens mijn zwangerschap (zeker mijn tweede zwangerschap), omdat ik ondergewicht had..en nog steeds heb. Ik hoopte dat de kilo’s zouden blijven hangen, maar helaas. Ze vlogen er zo weer af. Heb er ook eens een blogje over geschreven: https://buttydaantje.wordpress.com/2015/04/21/afvallen-door-slagroom/

  16 november 2015 at 21:09
 • Reply Milou

  Wat vervelend Daniëlle, die kant is er natuurlijk ook nog… Een vriendinnetje van mij had ook ondergewicht en kwam ook maar niet aan. Wat werkt ons lichaam toch gek eigenlijk he? Heb je nu geen ondergewicht meer?

  16 november 2015 at 21:15
  • Reply Daniëlle

   Ja, vreemd hè. Helaas heb ik nog steeds ondergewicht. Ik ben ook extra afgevallen door borstvoeding, die ik nog steeds geef. Hopelijk kom ik weer wat aan als ik gestopt ben met borstvoeding.

   16 november 2015 at 23:08
 • Reply Tineke

  Ik ben belachelijk veel aangekomen tijdens m’n zwangerschap.. Ik ben op een gegeven moment gestopt met het bijhouden, maar ik heb de 25+ wel gepasseerd geloof ik. De eerste 10 kilo waren er zo af, daarna moest ik er echt moeite voor doen.. Nog steeds zit er zo’n 2-4 kilo (het varieert) van m’n zwangerschapskilo’s aan. Daarnaast is m’n lichaam veranderd; ik heb zo’n heerlijk lelijk ‘flapje’ ver onderaan m’n buik hangen die nooit meer weg zal gaan, en ik zit van m’n borsten tot m’n knieën onder de striae. Heel eerlijk gezegd maakt dát me allemaal niet eens zoveel uit, als die kilo’s maar verdwijnen, want ook mijn pre-zwangerschapsgewicht is nog 10 kilo boven een ideaal gewicht 😉 Ik vind het heel netjes van je, dat het zo geleidelijk gaat!

  16 november 2015 at 22:15
  • Reply Milou

   Wauw wat knap Tineke! Dat het er bijna allemaal weer af is. Wat betreft de striae kan ik je hopelijk wel een beetje gerust stellen. Ik heb door het snelle groeien rond mijn 14e heel veel striae opgelopen, maar inmiddels is het bijna allemaal vervaagd en zie je het op het strand eigenlijk niet als je het niet weet.

   16 november 2015 at 22:28
 • Reply Fem

  Ik viel door misselijkheid en geen trek 5 kilo af. Pas vanaf 20 weken begon ik aan te komen en zat bij 28 weken op mn startgewicht. Uiteindelijk 5 kilo daarboven geeindigd. Een week na de bevalling was ik er 10 kwijt (en nu na 2 maanden stabiel op -8): ruim 3 kilo lichter na dan voor de zwangerschap. Ook ik heb overgewicht, dus ergens best fijn en totaal anders dan waar ik me op had ingesteld.

  Tegelijk heeft het me tijdens de zwangerschap veel zorgen gebaard, had ik tot 24 weken echt nog geen buik.

  Het is bij iedereen anders. Ik heb wel geleerd te stoppen met vergelijken, daar werd ik echt ongelukkig van!

  17 november 2015 at 07:03
 • Reply Tineke

  Ik ben tot nu toe nog niets aangekomen. Helaas heb ik wel echt moeite met gezond eten. De misselijkheid is over, maar vaak staat warm eten en groente mij erg tegen.. Interessant om jouw ervaring te lezen.
  Liefs

  17 november 2015 at 11:03
  • Reply Milou

   Tineke, dat laatste heb ik ook last van. Ik slik daarom nog steeds multivitamines voor mama’s (maar ik denk dat wel veel a.s. mama’s dat doen) en ik slik er vitamine c bij. Volgens de verloskundige krijgen mijn baby en ik dan sowieso de belangrijke voedingstoffen en bouwstoffen binnen. Misschien is dat nog een tip?

   17 november 2015 at 12:38
 • Reply Vlijtig Liesje

  Ik kwam gemiddeld zo’n 10 kilo aan geloof ik. Met een uitschieter naar 14 kilo.

  17 november 2015 at 12:59
 • Reply Neelke

  Ik ben ook aan de zware kant, maar heb geen weegschaal, dus ik ben me eigenlijk niet zo bewust van hoe veel ik weeg. Ik weeg me alleen bij de verloskundige. Ik ben lekker aan het sporten, dus ik maak me er ook niet zo druk om. Ik zit in ieder geval niet op een heel extreme lijn geloof ik. Als ik twaalf kilo red ben ik blij!

  18 november 2015 at 18:21
 • Reply Cindy

  Wat een fijne lijst zeg. Ik ben nu 22 weken zwanger en 5,5 kg aangekomen, vind ik ook heel netjes. Ik hou de cravings nog binnen de perken eigenlijk haha

  20 november 2015 at 17:13
  • Reply Milou

   Ja dat is toch ook netjes!

   21 november 2015 at 12:16

  Leave a Reply